Kupagyőztes!

Szombaton került sor Érden a K&H röplabda Magyar Kupa férfi döntőjére. A HÉP-KRC és a Pénzügyőr feszült egymásnak a kupa megszerzéséért. A fináléban a Kecskemét akarata érvényesült, és elképesztő teljesítményükkel megérdemelten hódították el a kupát 3:1 arányban. 

Mindkét együttes volt már érdekelt Magyar Kupa döntőjében. A Kecskemét 3-szor meg is nyerte a sorozatot, illetve tavaly a fináléban szenvedett vereséget. A másik oldalon a budapesti együttes 2017-ben döntőzött és lett ezüstérmes, így a Pénzügyőr története első Magyar Kupa győzelmére hajtott. 

Fantasztikus rajtot vett a kék mezben szereplő HÉP-KRC. A center Szabó Márton remek sáncával indult a találkozó, majd Krupánszki Olivér sikeres ütésével, valamint egy újabb nagyszerű kecskeméti blokkolással már 3:0 volt a KRC-nek. Dávid Zoltán, a hírös városiak trénere is hangsúlyozta, nagyon fontos lesz, hogy a mérkőzés elejétől kezdve feltüzelt állapotban lépjenek pályára játékosai, mely sikerült is. 8:3-nál időt kért Jókay Zoltán, a vendégek edzője, hiszen a Kecskemét villámrajtot vett. A folytatásban is a Bács-Kiskun megyeiek domináltak, és az eddigi szezonban még veretlen Pénzügyőr röplabdázói nagyon idegesen játszottak. A budapestiek edzője a második időkérését is kikérte, mely nem segített csapatán. 18:8-nál már 10 pont volt a két gárda között, Pesti Marcell vezérletével a KRC extra teljesítményt mutatott a pályán, míg a túloldalon több ki nem kényszerített hibát ejtettek a játékosok. Szenzációs védekezésének köszönhetően nagyon magabiztosan 25:15-re nyerte az első játszmát a Kecskemét. (1:0)

A második szett elején a Pénzügyőr próbált hasonlóan kezdeni, mint ahogy azt tette a Kecskemét az első játszmában. Két ponttal is vezettek a fővárosiak, de a KRC nem hagyta magát, és Gacs Dániel sáncával 6:6-nál beérte ellenfelét. A hírös város együttesében is megforduló Kovács Zoltán a PSE élére állt, pontjaival vezettek a zöldmezesek, majd a Magyar Kupák történetének első challenge kérésére is sor került, melyet követően a bírók helyesen ítélték a Pénzügyőrnek a pontot, 10:12. Azonban ez nem volt elegendő előny a nagyszerűen röplabdázó KRC ellen, amely a játszma közepén átvette a vezetést Sanchez pontjával, 15:14. Deliu Amarildo is kiválóan játszott, kemény sáncával 17:15-nél két pontra húztak el a kecskemétiek. Jókay Zoltán egyből időt kért, hogy megszakítsa az ellenfél menetelését, amely nem sikerült. A Pénzügyőr ukrán légiósa Vitiuk Igor még tartotta csapatát, de Dávid Zoltán jó ütemben kért időkérését, és higgadt eligazítását követően a második szettet is behúzta a KRC. 25:21-nél Pesti Marcell zárta le a játszmát. (2:0)

A trófea elhódításáért még egy szett győzelem kellett Dávid Zoltán tanítványainak, míg a PSE az „életben maradásért” küzdhetett. A kecskemétiek részéről a liberó Deák Márk mentett hatalmasakat, de a Pénzügyőr kiválósága Kovács Zoltán belelendült a játékba és zsinórban szállította a pontokat. Dávid Zoltán kényszerült időt kérni, de a fonalat elkapták a budapestiek, és először a mérkőzésen 5 ponttal is vezettek, 5:10. Hasonlóan alakult a játék képe, mint az első szettben, de ezúttal a fővárosiak domináltak, Kovács mindent beütött, és 8:16-nál kétszer annyi pont állt a PSE neve mellett. Pesti Marcell kapott pihenőt, helyére Szabó Vilmos érkezett, valamint Gönczi Imre is pályára került. 12:20-nál már Amarildo is a következő játszmára pihenhetett, Török Szabolcs váltotta feladó poszton. Dávid Zoltán minden bizonnyal azt a taktikát követte, amit a Kaposvár elleni elődöntő visszavágó során is láthattunk, mi szerint az elveszettnek tűnő harmadik szettet kulcsemberi pihentetésének áldozza be, hogy a negyedik játszmát kettőzött erővel kezdhessék. Ennek megfelelően 15:25-re győzedelmeskedett a Pénzügyőr. (2:1)

A negyedik játszmára visszatértek Pestiék a pályára, és jobban is kezdte a szettet a KRC, 4:1. A Pénzügyőr azonban nyugodt maradt, 5:5-nél beérték a kecskemétieket, és Kovács Zoltán megállíthatatlannak bizonyult, pontjával már a PSE vezetett, 7:8. Pesti is remekelt, és kezdett kiéleződni a két átló, Pesti és Kovács csatája. 9:11-nél Dávid Zoltán kért időt, majd Szabó Márton szerzett egymás után fontos pontokat a Kecskemétnek, így 15:15-nél egalizált a KRC. 16:18-nál fontos medrébe ért a találkozó. Két pontos hátrányban Dávid Zoltán zseniális érzékkel kért időt, hiszen ezt követően feljött egálra a KRC, majd Szabó Márton önkívületi állapotban szerzett pontjaival 3 egységgel húzott el a Kecskemét, 23:20 Innen már nem volt megállás, és a második meccslabdájukat már kihasználták Dávid Zoltánék. Stílusosan a csapatkapitány, Krupánszki Olivér szerezte a mindent eldöntő pontot, 25:21-re nyerte a szettet, és 3:1-re a kupadöntőt a HÉP-KRC.

Ez a mai győzelem rajtunk múlt, és azon, hogy csapatként játszottunk. Megmondtam, hogy csak akkor lesz esélyünk, ha együtt vagyunk. Szerethető társaságom van, közösen akartuk ezt a győzelmet” – mondta Dávid Zoltán, a kecskemétiek edzője az MTI kérdésére. Hozzátette: amikor a mérkőzés előtti nyilatkozatában azt mondta, arra kíváncsi leginkább, mire megy a Pénzügyőr, ha ellenállásba ütközik, nagyképűnek tartották. “Most választ kaptunk erre is” – fogalmazott a tréner.

Jókay Zoltán, aki korábban a Vasas női csapatával nyolcszor nyert Magyar Kupát, kiemelte: a mérkőzés elejétől kezdve nem a saját játékukat játszották, ez pedig egy idő után görcsösségbe csapott át. “Valószínűleg én is hibáztam, mert változtatnom kellett volna, de bíztam abban, hogy előbb-utóbb elkapjuk a fonalat. Ez ma nem az igazi Pénzügyőr volt, leginkább a sokoldalúság hiányzott a játékunkból, mert hiába játszott Kovács Zoltán remekül, egy ember nem tud megnyerni egy meccset” – értékelt Jókay a Magyar Távirati Irodának.

A Kecskemét 1983, 1988 és 2014 után ülhetett fel ismét a trónra, és megszerezte története negyedik Magyar Kupa győzelmét!

HÉP-Kecskeméti RC – LV Sport Pénzügyőr SE 3:1 (-15, -21, 15, -21)
K&H Magyar Kupa férfi röplabda döntő
Érd Aréna

Megosztás

Ezek is érdekelhetnek: