“Imádom ezeket a helyzeteket” – interjú Dávid Zoltánnal

Hétfőn óriási mérkőzésen, ötszettben maradt alul a HÉP-KRC együttese a férfi röplabda Extra Liga elődöntőjében a Pénzügyőr ellen. A fővárosiak ezzel 2-0-ra vezetnek a három győzelemig tartó párharcban, így bajban vannak a kecskemétiek. 

A vezetőedzőt, Dávid Zoltánt kérdeztük a csatáról: 

A párharc előtt háromszor – így a Magyar Kupa döntőjében is – győzedelmeskedett a KRC a Pénzügyőr ellen, de az elődöntőben ez megváltozott, és a budapestieknek áll a zászló. Mi változott az alapszakaszhoz képest?

Az elődöntő első mérkőzésén az okozta a vesztünket, hogy teljes mértékben hitetlenek voltak a játékosaim. Mentálisan nem úgy léptek pályára, ahogyan kell ilyen szinten. A második összecsapáson a sok buta hibánk miatt maradtunk alul. Az elvesztett szettek is majdnem végig a kezünkben voltak, de a végjátékokban – így a mérkőzés legvégén is a két elszalasztott meccslabdánkkal – nem koncentráltunk eléggé. Olyan hibákat vétettünk, amikre már augusztus óta sorozatban felhívom a figyelmet. Ha szeretnénk döntőbe jutni, ilyeneket nem engedhetünk meg magunknak többé, és könyörtelenül kell játszanunk.

Hogyan értékeled a párharc eddigi színvonalát?

A hétfői összecsapás az egy abszolút döntőnek beillő, és fináléhoz méltó játékot hozott. Nagyon jó volt a hangulat a lelátón, nagyon parázs volt a légkör a pályán, volt laposztás, összeszólalkozás, és amit nagyon szeretek; volt agresszivitás. A remek színvonal ellenére hangsúlyozom, nem véthetünk ennyi hibát a végjátékban. Egyértelmű, hogy megbosszulja önmagát, ha egy olyan bakit vétünk, amit egy röplabdázó már 10 éves kora óta gyakorol. 

Miben jobb a Pénzügyőr eddig?

A Pénzügyőr játéka annyiban múlja felül a miénket, hogy ha kivédekeznek egy akciót, abból náluk valaki mindig gyorsan betámad. Nálunk más a helyzet: a jó védekezéseket követően a mi embereink inkább csak átteszik a labdát „hogy csak ne hibázzak” jelszóval. Elmondtam a tanítványaimnak, hogy ezt nem folytathatjuk, hiszen, ha kivédekezünk 2-3 labdát, akkor valakinek kockáztatni kell, hogy ne menjenek át a támadásaink alibi játékba. Ehhez a feladathoz kell felnőni, hiszen ilyen kiélezett szituációkban ezeket be kell vállalni, csak így lehet. 

Szerdán jön a harmadik felvonás. Mire lehet számítani? 

Mindig azt mondjuk, hogy az a csapat nyer, amelyik mentálisan erősebb. Ennek ellenére én azt gondolom, hogy az a gárda fog diadalmaskodni, amelyik fizikálisan jobb állapotban lesz. Láttam tegnap a Pénzügyőr játékosain a fáradtságot, több 30 év körüli emberük van, akik nem biztos, hogy a kétnaponta lévő meccsek között kellően tudnak regenerálódni. Mi viszont egy fiatal gárda vagyunk, tudom, hogy nem vagyunk fáradtak. Kérdés az, hogy elő tudjuk-e venni az erőnket. Ha ott leszünk 100%-os erővel, akkor nyerni fogunk szerdán. 

Az első meccs után a játékosaid hitetlenségére panaszkodtál. Talán a kecskeméti összecsapás során ezzel már kevésbé volt probléma, de mégis ott a kérdés: hogy lehet ezt a fiatal társaságot gatyába rázni?

Az a baj, hogy én vért nem tudok nekik adni. Amíg nem találják meg, hogy hogyan tudják magukat felpörgetni, addig ezzel probléma lesz. Én űzni, hajtani fogom őket a meccs előtti edzésen, és a szerdai összecsapáson is, hogy győzzünk, de ez rajtuk is múlik. Imádom ezeket a helyzeteket, annak idején is szerettem ilyen szituációkban pályára lépni, amikor a csapaton győzelmi kényszer uralkodott. Meg fogunk tenni mindent a továbbiakban, de ez egy bajnoki elődöntő, itt már tökösnek kell lennünk! 

(Vizi Zalán / kesport.hu)

Megosztás

Ezek is érdekelhetnek: